Uwielbiam mączne dania. Niestety ;)) Pierogi, kopytka, naleśniki pod każdą postacią... Jedną z wariacji na ich temat jest tortilla, na którą właśnie teraz Was zapraszam :D
Nie jestem aż tak ambitna, żeby samodzielnie przygotowywać te placki. Swoje opakowanie 12 sztuk o średnicy 30 cm kupiłam w Macro. Nie musicie jednak jechać aż tam ;) Dostaniecie je w każdym szanującym się markecie. Oprócz nich do przyrządzenia kilku sztuk tortilli według mojego przepisu potrzebujecie:
- pół kilograma fileta z indyka,
- główkę kapusty pekińskiej,
- dwóch ogórków kiszonych,
- jogurtu naturalnego,
- majonezu,
- kilku ząbków czosnku,
- kilku łyżek oleju,
- przyprawy do kebaba / shoarmy,
- pieprzu i soli.
Krok po kroku:
Mięso pokrój w niewielkie paski, a następnie zamarynuj w oleju i przyprawie. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Następnie usmaż je na złoto lub ugrilluj. Umyj i posiekaj kapustę pekińską oraz pokrój ogórki w plasterki. W miseczce wymieszaj ze sobą kilka łyżek jogurtu naturalnego, trochę majonezu, kilka rozgniecionych ząbków czosnku, szczyptę pieprzu i odrobinę soli. Nasmaruj placek powstałym sosem. Następnie na jego część nałóż garść kapusty, kurczaka i kilka plasterków ogórka.
Następnie załóż naleśnik przy jednym boku ...
... i zwiń w rulon :)
Gotowe tortille włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, ustawionego na termoobieg. Odczekaj kilka minut ... i już, gotowe! Wcinaj ze smakiem niezależnie od pory dnia bądź nocy :))
Dodatki do tortilli to kwestia gustu. Ja zawsze dodaję sos czosnkowy, kapustę pekińską i kawałki mięsa. Resztę wymieniam :) Tym razem wrzuciłam plastry ogórka kiszonego. Czasami wybieram pomidora, kukurydzę, cebulę, oliwki... Według uznania :)
Z jakich dodatków składa się Wasza ulubiona tortilla? :)
ja bardzo lubię je z innym mięskiem ;)) Są pychaa
OdpowiedzUsuńTo znaczy z jakim? :)
UsuńNie, nie zgadzam się! Nie pozwalam ci na publikowanie przepisów! Takie pyszności powinny być zakazane. Jak ja teraz zasnę?
OdpowiedzUsuńProszę mnie tu nie dyscyplinować bo dodam przepis na jakieś mega-ciastko i się skończy! ;)))))
Usuńnie żebym podpuszczała, ale Violett nie zrobisz tego... :P:P:P
Usuńzjadłabym :D dawno nie robiłam :P ale nadrobię to ;)
Alineczko, dzisiaj Wam podaruję :DDD
Usuńsmacznego! :)
Ale mi "smaka" narobiłaś, niedobra kobieto :D
OdpowiedzUsuńGrunt, że ten smak dotyczy czegoś pysznego i zdrowego :D
UsuńGenialna sprawa, uwielbiam tortillę :D Tylko że nie wstawiam do piekarnika, a podgrzewam najpierw placki na suchej patelni :) Przeważnie robię podobne jak Twoja, tylko daję więcej dodatków ;) Kurczak, ketchup, majonez, pekinka, pomidor, papryka, cebula, ogórek... Co tylko dusza zapragnie ;)
OdpowiedzUsuńPodgrzanie na patelni to też dobry sposób :) Nie przepadam za dodawaniem do tortilli zbyt wielu składników na raz bo mi się to zwyczajnie wysypuje :DDD
Usuńto żeśmy się zgrały z postami :D:D
OdpowiedzUsuńPiąteczka :D
UsuńCo wy dzisiaj z tymi tortillami? Przed chwilą u April widziałam :)))
OdpowiedzUsuńTuż po tym jak opublikowałam swój przepis zobaczyłam notkę April :D Zbieg okoliczności, słowo ;))
UsuńCammie nie skusisz się na tortillę? :D
UsuńA myślałam, że się na mnie uwzięłyście i że zaraz będę lecieć do sklepu po te placki :DDD
UsuńUwielbiam tortillę z warzywami i kurczaczkiem :)
OdpowiedzUsuńCo konkretnie do niej dodajesz? :) Zainspiruj mnie!
UsuńZawsze robi je mój chłopak [kucharz] :) Kapustę pekińską, pomidory, przysmażona pierś z kurczaka w ziołach ale jakich to nie mam pojęcia, ogórek, sos czosnkowy, jakaś papryka :) Dobre :)
UsuńFacet - kucharz? Szczęściara! :))
Usuńale mi narobiłaś ochoty! dawno nie robiłam sobie tortilli :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją za smak i za to, że jest tak prosta i szybka w przygotowaniu :D Smacznego :))
Usuńa z czego placki? w sensie jaka mąka? :)
OdpowiedzUsuńmało to ma z Meksykiem wspólnego ;) ale wygląda smacznie :]
Pszenna :) I jak to mało wspólnego? Przecież te placki wywodzą się właśnie stamtąd :)) a że nadzienie "po polsku"... ;)
Usuńoni placki owszem i to w masowej produkcji, ale tam wiedzie prym kukurydziana ;) właściwie 99%
UsuńCzytałam o tym :) Niestety nie znalazłam u nas placków z kukurydzianej, a robić to mi się na pewno nie chce ;)) Ciekawe, czy bardzo różnią się w smaku :)
Usuńoj tak, bardzo :] choć przyznam, że ja wolę nasze, pszenne lub żytnie
UsuńZaintrygowałaś mnie, będę bacznie wypatrywać kukurydzianych :)
UsuńTeż szukałam kiedyś kukurydzianych - nigdzie nie było. Ja dziś planuję quesadillę :)
UsuńOooo, też lubię :)))
Usuńja zawsze daję tyle warzyw, że wylatuje mi górą :D moja tortilla zawsze jest nie do końca zawinieta, ale sprytnie owijam folią aluminiową i nic mi sie wypada :) a tak swoją drogą uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa właśnie dlatego dodaję mniej - nie lubię, kiedy wszystko mi wypada ;)) Pomysł z folią jest super :)
UsuńZ nieba mi spadłaś tym przepisem! :D Chociaż shaorma chyba raczej z Turcji/Indii i brakuje mi czerwonego sosu ;). Ale mam punkt zaczepienia! :D
OdpowiedzUsuńOj tam, liczy się smak :D Opcja z czerwonym sosem też na pewno jest genialna, zrobię!
Usuńmniam mniam :D
OdpowiedzUsuńaczkolwiek ja tortille robie sama i wypelniam ja surowka z salaty lodowej, ogorka, pomidora, cebuli, czosnku i oliwek i dodaje filety z kurczaka :D
Robisz sama? Podziwiam! I proszę o przepis :D może kiedyś coś mi strzeli do głowy i spróbuję :))
UsuńA co do sałaty lodowej - uwielbiam, ale nie w tortilli :) w tej musi być pekinka ;)
W takim razie tortilla z powyższego posta na bank by Ci posmakowała :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam tortille :D najlepiej z wszystkim :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że idziesz na całość ;))
UsuńTeż uwielbiam tego typu dania, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńZobaczyłam, o czym jest post, więc najpierw przezornie pognałam do lodówki. Plus dla mnie za dobre posunięcie! :>
OdpowiedzUsuńSprytnie ;))
UsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńM.
Dobrze ujęte ;)
Usuńsuper przepis, ja bym tylko zamieniła jogurt na coś innego:)
OdpowiedzUsuńMożna użyć samego majonezu :)
Usuńtortilla od dawna za mną chodzi ;) w zamiarze mam zrobić sama placki z mąki kukurydzianej a dodatki jak już wiadomo wg uznania :D
OdpowiedzUsuńPodaj adres, dzień i godzinę - przyjeżdżam!!!
UsuńChyba jestem zacofana,bo jeszcze nie robiłam takich pysznosci,ale po twoim poście napewno spróbuję,tak dla odmiany:-)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :))
Usuńja Ci podam fajny przepis na tortillę :D
OdpowiedzUsuńtortilla - ze sklepu, wg uznania - prawde powiedziawszy robiłam kiedyś sama, ale to jest więcej zabawy i zachodu, niż jedzenia więc zrezygnowałam.
Na patelni smażysz/dusisz mięso mielone wieprzowo-wołowe. Jak już będzie gotowe dodajesz fasolkę+kukurydzę z puszki, jest dostępna w sklepach. Ważne, żeby ta fasolka była głównym składnikiem, a kukurydza tylko dodatkiem, bo są też puszki, gdzie te proporcje są odwrotne. Całośc podgrzewasz jeszcze chwile. Nakładasz na tortille, zawijasz, polewasz sosem czosnkowym, ketchupowo-musztardowym lub jesz na sucho :D jest super:)serwowałam to gościom na imprezie urodzinowej i wszystkim smakowało :D
Niestety nie przepadam za fasolą :P
Usuńa ja się tak natrudziłam :D
UsuńPs. a poza tym, przestań kusić tortillami, bo ja w "przygotowaniu" na lato, o takich smakołykach mogę zapomnieć :D w ramach odwetu mogę Ci podac też przepis, na niskotłuszczowy omlet - sycący bardzo, ale nie wygląda już tak dobrze i tak dobrze też nie smakuje :P
OdpowiedzUsuńDawaj :))
UsuńPogadamy "prywatnie" bo nie mam praw autorskich :P
Usuńa poza tym, nie ma sie czym dzielic, bo to sie lubi, dopiero jak się musi jesc :D z dobrej woli nie ma co próbowac :D
Wygląda bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńSmakuje o niebo lepiej :P
UsuńHmmm, ale mi narobiłaś ochoty :)))
OdpowiedzUsuńA ja taka głodna i bez kuchni, bo remont pełną parą...
Za to jak przyjemnie będzie gotować po remoncie! Tymczasowo polecam tortillę np. z KFC ;)
Usuń