czwartek, 19 kwietnia 2012

Naleśnik rodem z Meksyku :))

Uwielbiam mączne dania. Niestety ;)) Pierogi, kopytka, naleśniki pod każdą postacią... Jedną z wariacji na ich temat jest tortilla, na którą właśnie teraz Was zapraszam :D

Nie jestem aż tak ambitna, żeby samodzielnie przygotowywać te placki. Swoje opakowanie 12 sztuk o średnicy 30 cm kupiłam w Macro. Nie musicie jednak jechać aż tam ;) Dostaniecie je w każdym szanującym się markecie. Oprócz nich do przyrządzenia kilku sztuk tortilli według mojego przepisu potrzebujecie:

- pół kilograma fileta z indyka,
- główkę kapusty pekińskiej,
- dwóch ogórków kiszonych,
- jogurtu naturalnego,
- majonezu,
- kilku ząbków czosnku,
- kilku łyżek oleju,
- przyprawy do kebaba / shoarmy,
- pieprzu i soli.

Krok po kroku:

Mięso pokrój w niewielkie paski, a następnie zamarynuj w oleju i przyprawie. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Następnie usmaż je na złoto lub ugrilluj. Umyj i posiekaj kapustę pekińską oraz pokrój ogórki w plasterki. W miseczce wymieszaj ze sobą kilka łyżek jogurtu naturalnego, trochę majonezu, kilka rozgniecionych ząbków czosnku, szczyptę pieprzu i odrobinę soli. Nasmaruj placek powstałym sosem. Następnie na jego część nałóż garść kapusty, kurczaka i kilka plasterków ogórka.



Następnie załóż naleśnik przy jednym boku ... 


... i zwiń w rulon :)


Gotowe tortille włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, ustawionego na termoobieg. Odczekaj kilka minut ... i już, gotowe! Wcinaj ze smakiem niezależnie od pory dnia bądź nocy :))


Dodatki do tortilli to kwestia gustu. Ja zawsze dodaję sos czosnkowy, kapustę pekińską i kawałki mięsa. Resztę wymieniam :) Tym razem wrzuciłam plastry ogórka kiszonego. Czasami wybieram pomidora, kukurydzę, cebulę, oliwki... Według uznania :)

Z jakich dodatków składa się Wasza ulubiona tortilla? :)

61 komentarzy:

  1. ja bardzo lubię je z innym mięskiem ;)) Są pychaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nie zgadzam się! Nie pozwalam ci na publikowanie przepisów! Takie pyszności powinny być zakazane. Jak ja teraz zasnę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę mnie tu nie dyscyplinować bo dodam przepis na jakieś mega-ciastko i się skończy! ;)))))

      Usuń
    2. nie żebym podpuszczała, ale Violett nie zrobisz tego... :P:P:P

      zjadłabym :D dawno nie robiłam :P ale nadrobię to ;)

      Usuń
    3. Alineczko, dzisiaj Wam podaruję :DDD

      smacznego! :)

      Usuń
  3. Ale mi "smaka" narobiłaś, niedobra kobieto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt, że ten smak dotyczy czegoś pysznego i zdrowego :D

      Usuń
  4. Genialna sprawa, uwielbiam tortillę :D Tylko że nie wstawiam do piekarnika, a podgrzewam najpierw placki na suchej patelni :) Przeważnie robię podobne jak Twoja, tylko daję więcej dodatków ;) Kurczak, ketchup, majonez, pekinka, pomidor, papryka, cebula, ogórek... Co tylko dusza zapragnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzanie na patelni to też dobry sposób :) Nie przepadam za dodawaniem do tortilli zbyt wielu składników na raz bo mi się to zwyczajnie wysypuje :DDD

      Usuń
  5. to żeśmy się zgrały z postami :D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Co wy dzisiaj z tymi tortillami? Przed chwilą u April widziałam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tuż po tym jak opublikowałam swój przepis zobaczyłam notkę April :D Zbieg okoliczności, słowo ;))

      Usuń
    2. Cammie nie skusisz się na tortillę? :D

      Usuń
    3. A myślałam, że się na mnie uwzięłyście i że zaraz będę lecieć do sklepu po te placki :DDD

      Usuń
  7. Uwielbiam tortillę z warzywami i kurczaczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co konkretnie do niej dodajesz? :) Zainspiruj mnie!

      Usuń
    2. Zawsze robi je mój chłopak [kucharz] :) Kapustę pekińską, pomidory, przysmażona pierś z kurczaka w ziołach ale jakich to nie mam pojęcia, ogórek, sos czosnkowy, jakaś papryka :) Dobre :)

      Usuń
    3. Facet - kucharz? Szczęściara! :))

      Usuń
  8. ale mi narobiłaś ochoty! dawno nie robiłam sobie tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ją za smak i za to, że jest tak prosta i szybka w przygotowaniu :D Smacznego :))

      Usuń
  9. a z czego placki? w sensie jaka mąka? :)
    mało to ma z Meksykiem wspólnego ;) ale wygląda smacznie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenna :) I jak to mało wspólnego? Przecież te placki wywodzą się właśnie stamtąd :)) a że nadzienie "po polsku"... ;)

      Usuń
    2. oni placki owszem i to w masowej produkcji, ale tam wiedzie prym kukurydziana ;) właściwie 99%

      Usuń
    3. Czytałam o tym :) Niestety nie znalazłam u nas placków z kukurydzianej, a robić to mi się na pewno nie chce ;)) Ciekawe, czy bardzo różnią się w smaku :)

      Usuń
    4. oj tak, bardzo :] choć przyznam, że ja wolę nasze, pszenne lub żytnie

      Usuń
    5. Zaintrygowałaś mnie, będę bacznie wypatrywać kukurydzianych :)

      Usuń
    6. Też szukałam kiedyś kukurydzianych - nigdzie nie było. Ja dziś planuję quesadillę :)

      Usuń
  10. ja zawsze daję tyle warzyw, że wylatuje mi górą :D moja tortilla zawsze jest nie do końca zawinieta, ale sprytnie owijam folią aluminiową i nic mi sie wypada :) a tak swoją drogą uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie dlatego dodaję mniej - nie lubię, kiedy wszystko mi wypada ;)) Pomysł z folią jest super :)

      Usuń
  11. Z nieba mi spadłaś tym przepisem! :D Chociaż shaorma chyba raczej z Turcji/Indii i brakuje mi czerwonego sosu ;). Ale mam punkt zaczepienia! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, liczy się smak :D Opcja z czerwonym sosem też na pewno jest genialna, zrobię!

      Usuń
  12. mniam mniam :D

    aczkolwiek ja tortille robie sama i wypelniam ja surowka z salaty lodowej, ogorka, pomidora, cebuli, czosnku i oliwek i dodaje filety z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robisz sama? Podziwiam! I proszę o przepis :D może kiedyś coś mi strzeli do głowy i spróbuję :))
      A co do sałaty lodowej - uwielbiam, ale nie w tortilli :) w tej musi być pekinka ;)

      Usuń
  13. W takim razie tortilla z powyższego posta na bank by Ci posmakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam tortille :D najlepiej z wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Też uwielbiam tego typu dania, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zobaczyłam, o czym jest post, więc najpierw przezornie pognałam do lodówki. Plus dla mnie za dobre posunięcie! :>

    OdpowiedzUsuń
  17. super przepis, ja bym tylko zamieniła jogurt na coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  18. tortilla od dawna za mną chodzi ;) w zamiarze mam zrobić sama placki z mąki kukurydzianej a dodatki jak już wiadomo wg uznania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaj adres, dzień i godzinę - przyjeżdżam!!!

      Usuń
  19. Chyba jestem zacofana,bo jeszcze nie robiłam takich pysznosci,ale po twoim poście napewno spróbuję,tak dla odmiany:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja Ci podam fajny przepis na tortillę :D
    tortilla - ze sklepu, wg uznania - prawde powiedziawszy robiłam kiedyś sama, ale to jest więcej zabawy i zachodu, niż jedzenia więc zrezygnowałam.
    Na patelni smażysz/dusisz mięso mielone wieprzowo-wołowe. Jak już będzie gotowe dodajesz fasolkę+kukurydzę z puszki, jest dostępna w sklepach. Ważne, żeby ta fasolka była głównym składnikiem, a kukurydza tylko dodatkiem, bo są też puszki, gdzie te proporcje są odwrotne. Całośc podgrzewasz jeszcze chwile. Nakładasz na tortille, zawijasz, polewasz sosem czosnkowym, ketchupowo-musztardowym lub jesz na sucho :D jest super:)serwowałam to gościom na imprezie urodzinowej i wszystkim smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ps. a poza tym, przestań kusić tortillami, bo ja w "przygotowaniu" na lato, o takich smakołykach mogę zapomnieć :D w ramach odwetu mogę Ci podac też przepis, na niskotłuszczowy omlet - sycący bardzo, ale nie wygląda już tak dobrze i tak dobrze też nie smakuje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogadamy "prywatnie" bo nie mam praw autorskich :P
      a poza tym, nie ma sie czym dzielic, bo to sie lubi, dopiero jak się musi jesc :D z dobrej woli nie ma co próbowac :D

      Usuń
  22. Hmmm, ale mi narobiłaś ochoty :)))
    A ja taka głodna i bez kuchni, bo remont pełną parą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to jak przyjemnie będzie gotować po remoncie! Tymczasowo polecam tortillę np. z KFC ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...